dinsdag 28 oktober 2014

Vlieland : In het jaar van de spreeuw... reprise !

Vanmorgen ben ik samen met slechts Marc naar de baan gefietst want we hadden sinds gisteravond en vanmorgen 50% van de medewerkers in de ziekenboeg. Holmer kroop vanmorgen terug in bed nadat hij het toilet ver voorovergebukt had gebruikt en Berry bleef in bed nadat hij gisteravond EN vannacht het toilet ook TE regelmatig had moten bezoeken....
De wind stond nog steeds met 4 bft te blazen en leek een net iets meer ZZW origine te hebben dan de pal zuidelijke richting van gisteren. Maar het was weer een mooie fietstocht onder de heldere sterrenrijke en bijna maanloze hemel.
Op de baan aangekomen valt meteen op dat er overal vogels in de struiken en op de paden zitten; ritselindex 100/100 dus.... het zijn vooral waterrallen en spreeuwen. Dat belooft wat zeg....
In de eerste ronde meteen 5 rallen in de kooien, alle spreeuwen zijn op een enkeling na vertrokken. Wat we er voor terug krijgen zijn echter wel merels, veel merels! Stevig aanpoten dus, maar met z'n tweeën halen we er toch nog heel wat vogels uit terwijl er nu met 4 handen minder natuurlijk heel wat merels ontsnappen. Deze grotere vogels raken immers niet zo vast in het net verward dan de kleinere zangertjes en daarom is het altijd flink doorwerken met lijsters.
Nu we op halve personele bezetting draaien dus helemaal. Om 09.30 uur arriveert Holmer die toch weer genoeg is opgeknapt, dat scheelt al een stuk. Niet lang daarna arriveert er een groep spreeuwen in het hout en net als gisteren laten die zich geheel volgens het boekje op het slag zakken. Op het moment dat er nog een stuk of tien in het hout zijn achtergebleven zie ik dat die zich beginnen te poetsen. Daar kun je dan dus wel op blijven wachten, maar die gaan echt niet bij de anderen op het slag zitten. Dichttrekken dus met dat net... Het levert 28 vogels op waarbij 1 adult exemplaar zit met een Poolse ring, zie foto.


Foto: Spreeuw met Gdansk-ring uit Polen (foto Marc van der Aa).

In alle drukte hebben we ook nog een bleke tjiftjaf gevangen die de boeken kan ingaan als siberische tjiftjf, Phylloscopus collibyta tristis). Een sterke en voor zijn/haar doen grote vogel met vetgraad 4 en een gewicht van 9,2 gram.






Foto's : Siberische Tjiftjaf (Phylloscopus Collybita tristis) (foto's Marc van der Aa).

Vanaf een uur of 9 is er ineens mist vanuit zee het eiland op gekropen en daardoor wordt het nog net weer een stuk kouder dan het al was. Om 11 uur melden zich ondanks de mist en koude wind toch nog 10 bezoekers voor de excursie. Ze luisteren aandachtig naar ons verhaal over het fenomeen vogeltrek.


Foto: excursiedag.


Foto: De excursie ging de mist in.....

Na de middag vallen de vangsten weer verder terug maar kunnen we nog wel weer een tweede klap met het slagnet maken. Ditmaal nog net weer iets meer dan de eerste slag, maar geen buitenlandse ring ditmaal.
Tegen drie uur fiets ik terug naar de zwaluw om nog wat administratief werk te verrichten (ringgegevens van thuis invoeren) en een belangrijk telefoontje te plegen. Holmer en Marc maken de dag vol tot in de duisternis en daarmee hebben we voor deze periode de eerste dag met meer dan 200 vogels te pakken.

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen) :
--------------------------------------------------

Waterral 18 / -
Siberische Tjiftjaf 1 / -
Winterkoning 1 / -
Goudhaantje 1 / -
Heggenmus 1 / -
Pimpelmees - / 1
Roodborst 10 / 1
Spreeuw 70 / 1
Zwarte Roodstaart 1 / -
Vink 2 / -
Merel 112 / 1
Keep 1 / -
Zanglijster 9 / -
Putter 1 / -
Koperwiek 5 / -
Rietgors 1 / -
Zwartkop 9 / -
---------------------------------------------------
Totaal: 247 exemplaren, 17 soorten, 12:00 uren

Geen opmerkingen: